Trawa żubrówka jako przyprawa

NOWOŚĆ!!

Prezentujemy Państwu nowy produkt w naszej ofercie: Trawa żubrówka jako przyprawa.

SKŁADNIK: TRAWA ŻUBROWA LEŚNA ( HIEROCHLOE AUSTRALIS) wyróżnia się charakterystycznym słodkawym aromatem dzięki zawartości kumaryny. Znalazła swoje zastosowanie w przemyśle alkoholowym, kosmetycznym jak i  spożywczym. Przyprawa z trawy żubrówki doskonale podkreśla smak czerwonego mięsa, dziczyzny, drobiu, ryb oraz wzbogaca smak i aromat Państwa potraw.

 

 

W sprawie zamówień przyprawy prosimy o kontakt pod numerem 578 896 107.

SEZON NA GRILLA

Wiosna i lato to najlepszy czas na  grilowanie oraz odkurzenie starych i wymyślenie nowych przepisów na aromatyczne dania wprost z kultowego rusztu. Uzyskasz to dzięki naszej przyprawie, która jest wspaniałym dodatkiem do czerwonego mięsa, drobiu, ryb czy dziczyzny. Możesz dzięki niemu zaskoczyć smakiem i aromatem swoją rodzinę i przyjaciół.

Karkówka z grilla


0,5kg karkówki pokroj w plastry, dodaj:
1,5 łyżki przyprawy z trawy żubrówki
1,5 łyżki musztady stołowej , ( lub rosyjskiej jak lubisz) dwie szczypty soli.
Wszystko razem wymieszać - karkówkę w takiej marynacie włóż do lodówki na minimum dwie godz, po tym czasie można piec na grilu. Smacznego (-:

Kurczak / indyk z grilla


Do piersi z kurczaka lub indyka ( mogą też być skrzydełka czy podudzia ) dodaj: olej rzepakowy, curry, paprykę ostrą, przyprawa z trawy żubrówki, sól, czosnek granulowany ( w takiej marynacie włóż danie do lodówki na minimum dwie godziny, po tym czasie możesz juz kłaść na grilla) Smaczego :-)

Przepisy można dowolnie modyfikować, możesz dodać swoje ulubione przyprawy, przyprawa z trawy żubrówki świetnie smakuje z każdą :-)


Przyprawa z trawy żubrówki znalazła swoje zastosowanie w kuchni , oto kilka inspiracji kulinarych :

Wołowina z trawą żubrową:


600 g wołowiny, 2 cebule, kolendra, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, przyprawa z trawy żubrówki, sól, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, mąka do oprószenia, cukier, tłuszcz do smażenia.

Mięso pokroić w plasterki grubości około 0,5cm. Cebule pokroić w półplasterki. Mięso oprószyć pryprawą z trawy żubrówki, suszonymi pomidorami, mąką i podsmażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka. Cebule poddusić i dodać do mięsa. Na patelnię wlać wino, zagotować i wlać do mięsa.  Wlać około 200 ml gorącej wody i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dusić do miękkości.

 

Łosoś z cytryną i przyprawą z trawy żubrówki


dzwonek lub filet z łososia, limonka, cytryna, oliwa z oliwek, sól, przyprawa z trawy żubrówki

Łososia myjemy i wycieramy. Doprawiamy solą i przyprawą z trawy żubrówki z obu stron. Polewamy sokiem z cytryny i limonki. Możemy też sok wymieszać z oliwą z oliwek. Dodatkowo limonkę i cytrynę kroimy w plastry i okładamy rybę. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem najlepiej na całą noc. Włożyć do naczynia żaroodpornego - piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez okolo 30 min.  Smacznego

 

Kurczak z przyprawą z trawy żubrówki


Cztery udka musimy odpowiednio doprawić : papryka, sól, zioła prowansalskie, odrobinę pieprzu cayenne, olej oraz przyprawa z trawy żubrówki. Najlepiej w takiej marynacie pozostawić na noc :) Piec około 50 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza (termoobieg), można podlać kurczaka piwem, a pod koniec pieczenia - ostatnie 15 min dodać odrobinę przyprawy z trawy żubówki.

 

Filet z kaczki z przyprawą z trawy żubrówki i pieczonymi jabłkami podany ze śliwkowym risotto



Składniki (2 porcje):2 filety z kaczki równej wielkości, 1 pomarańcza, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1/2 szklanki soku jabłkowego z przyprawy z trawy żubrówki, 1 ząbek czosnku, pieprz mielony, 2 jabłka, 2 łyżki masła, sól.

Filety opłukać, osuszyć, odciąć nadwyżki tłuszczu, pozostały tłuszcz ponacinać "w kratkę", a następnie natrzeć skórką otartą z pomarańczy i przyprawą z trawy żubrówki. Filety zalać połową wina, sokiem z pomarańczy, dodać posiekany ząbek czosnku lub marynować kilka godzin, nawet przez noc. Przed samym smażeniem posolić mięso, ułożyć je skórą do dołu na zimnej patelni (bez tłuszczu) i powoli podgrzewać, aby tłuszcz ze skóry się wytopił. Kiedy zaczyna mocno skwierczeć, a skóra jest cienka i złota, odwrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut do zrumienienia (w środku kaczka musi pozostać różowa).Mięso odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min., żeby "odpoczęło". W tym czasie wylać tłuszcz i na tej samej patelni na łyżce masła usmażyć jabłka pokrojone w ósemki z dodatkiem pieprzu z trawy żubrowej z marynaty. SOS: Do szerokiego rondelka wlać przecedzoną marynatę, dodać resztę wina, sok jabłkowy i soki jakie puści mięso podczas "odpoczynku". Gotować intensywnie przez kilka minut, żeby sos się zredukował do ok. 1/3 objętości, dodać 1 łyżkę zimnego masła i zamieszać, żeby powstała gęsta emulsja.

 

Masz swoje ulubione przepisy z naszą trawą ?

Podziel się nimi z nami, kontakt do nas:

Facebook


NOWOŚĆ! Przyprawa z trawy żubrówki
Przedstawiamy Państwu nasz nowy produkt - przyprawa z trawy żubrówki. Więcej informacji w zakładce i na naszym koncie Facebook
01.06.2017
Więcej...